Moni Pendelis, 9.11.2000

Ksenofobiasta ja vähän muustakin


Kalimera


Muutama päivä sitten luin ksenofobiaa koskevan artikkelin "Athens News"–lehdestä. Kreikka oli lehdelle ja ilmeisesti kreikkalaisille itselleen yllätyksenä päässyt keulille EU:n ksenofobistisimpana maana. Peräti 38 prosenttia kreikkalaisista tunnustaa tunteneensa usein ksenofobistisia tunteita. Suomea ei artikkelissa mainittu, mutta huomion sai mm. Espanja, jossa tuo luku oli vain 4 prosenttia. Ei tuo Kreikan sijoittuminen keulille tämän täällä elämiseni jälkeen minulle ainakaan yllätys ollut, kuten kai jo joistain jutuistani aikaisemmin on saattanut niin päätellä.

Sää oli välillä täällä Kreikassa todella viileä. Päivälläkin lämpötila laski jonnekin +15 asteen tietämiin ja yöllä vielä siitäkin alemmaksi. Kun huoneen lämpöpatterit eivät toimi, sisälämpötila on usein sama kuin ulkolämpötila. Saatat uskoa, että jonain öinä etsiskeli jo lisää huopia ja lopulta piti hakea huoneeseen sähkökäyttöinen lisälämmitin.

Nyt lämpötila on taas noussut toiseen syksyiseen ääripäähän, päivällä jopa täällä Pendeli-vuorilla, jossa lämpötila on normaalisti kesälläkin aina noin 5 astetta kylmempää, mittari on näyttänyt parhaimmillaan yli +25 asteen lukemia. Kreikkalaiset ja eritoten pendeliläiset itse ovat asiasta hieman ihmeissään, kun nyt pitäisi olla pahin sadeaika. Minua asia ei ole suuresti haitannut.

Suomesta tulleet viestit kertovat normaalista suomalaisesta kaamoksesta sateineen ja viileine ilmoineen. Kumma kun tässä lämmössä silti kaipailee suomalaiseen ilmanalaan ja suomalaiseen säähän. Lienen kai tässä vuoden aikana hieman vinksahtanut tai sitten alan kyllästyä tähän lämpöönkin.

Muutoinkin alan hieman jo laskeskella viikkoja ja kohta päiviäkin, milloin lähden pois Kreikasta. Lippu on jo hankittu joulukuulle, jolloin menen ensin vielä muualle kuin Suomeen siis kolmanteen maahan, mutta jospa Joulun aikaan pääsisi käymään Suomessakin ja kai sitä on ennen tammikuun loppua sinne muutettavakin, mikäli töihini aion.

Lämpimät säät ovat saaneet kreikkalaisetkin liikkeelle mm. ostoksille. Mielenkiintoista on ollut seurata Ateenan lauantailiikennettä, kun enin osa turisteista puuttuu ja ns. turistikatuja kuljeskelevatkin nyt paikalliset. Kyllä seassa jokunen shortseissa ja valkoisessa aluspaidassa liikkuva turistikin – usein vielä suomalainen – löytyy, mutta huomattavasti harvemmin kuin kesällä. Tunnelma on selvästi erilainen, kun kauppiaat eivät enää jollain krenglannilla tarjoa tavaroitaan turisteille vaan käyttävät omaa kieltään ja hinnoissakin on havaittavissa pientä eroa aikaisempaan.

Mutta suomalainen tai muunmaalainen turisti istuu todellakin kreikkalaisittain aluspaidassa ja shortseissa katukahvilassa ja nauttii syksyn lämmöstä ja terassitunnelmasta. Mikäpä ettei, jos edes jättäisi sen hihattoman aluspaidan pois ja panisi sijalle vaikka T- paidan. Olen minäkin villapuseroineni löytänyt itseni muutaman kerran istumasta terassilta ja nauttimasta lämmöstä ja suomalaisen kesän tunnusta vielä siis marraskuussa.

Katusoittajat, posetiivarit ja muut katutaiteilijat ovat palanneet viihdyttämään ihmisiä ja esiintyjien taso on täällä melko hyvä. Lauantaina meni kauan katsellessa mainiota pantomiinitaiteilijaa Ermoulla, yhdellä turistikaduista. Hän kiinnitti huomionsa etenkin lapsiin ja hekös olivat ihmeissään moisesta ilmestyksestä ja moni menikin isän tai äidin selän taa turvaan ja meillä aikuisilla oli hauskaa. Sellaista se on !

On vielä yksi asia, joka on ihastuttanut minua suuresti täällä Kreikassa: vihannes- ja hedelmätorit. On todella hauska mennä käymään vaikka Halandrissa joka tiistai torille, missä on runsaasti erilaisia ja todella tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Kyllä Suomessa koetut makuelämykset esim. viinirypäleistä ja appelsiineista ovat kokeneet pienen inflaation täällä, sen verran hyviä nuo hedelmät ovat täältä torilta ostettuina. Ja se tunnelma, se on jotain toista kuin suomalaisella torilla – jota silti kaipaan – jokainen myyjä huutaa kurkku suorana ja tarjoaa aivan erinomaisia tuotteitaan ja aivan erinomaiseen hintaan ja vain Sinulle. Kreikkalaiset kotiäidit asiantuntevine käsineen hypistelevät, puristelevat ja jopa leikkaavat halki tuotteita ja suurella harkinnalla sitten ostavat vaikka appelsiineja, vähintään 10 kilon pussillisen.

Ioannis

Pantomiinitaiteilija viihdyttaa ja vähän kauhistuttaakin

Toiset soittavat posetiivia, toiset kännykkää

Monenlaista yritystä, monenlaisin välinein

Nainen, liikennepoliisi ja kännykkä, kaikki samassa paketissa


| Matkapäiväkirjani etusivu | Sisällysluettelo | Seuraavalle sivulle |