(Platanias ja) Moni Pendeli, 12.6.2000

Kriparimuistoja


Kalimera


Terveisiä Kreetalta Plataniaksesta läheltä Haniaa !

Hikinen viikko tai tarkemmin 9 päivää siellä on takana ja nyt lepäilen taas kotona luostarissa. Plataniaksessa oli Kuopion, Pielaveden ja Rautalammin ortodoksisten seurakuntien kripari eli kristinoppikoululeiri (vastaa siis luterilaista riparia eli rippikoululeiriä) 52:lle nuorelle ortodoksille. Olin leirillä vapaaehtoistyöntekijänä vastuualueenani erilaiset taustatyöt, tiedottaminen ja moni muukin asia. Tein kriparille omat kotisivut Internettiin jo ennen leirin alkua ja päivitin sivuja mahdollisuuksien mukaan Kreetallakin.

Viikko oli kiireinen ja lämmin, helteinen, lämpötila varjossa päivittäin n. +30 astetta. Menin Kreetalle jo päivää ennen muita (3.6.) järjestelemään erilaisia majoittumiseen ja elämiseen sekä tapaamisiin liittyviä asioita. Tarkoitus oli mennä sinne laivalla Pireuksesta, mutta kova tuuli esti laivojen kulkemisen ja piti siis lentää.

Asuin aluksi Agia Marinassa, josta muutin sitten yhteen leiriläisten kolmesta hotellista, hotelli Rebeccaan. Päivieni ohjelma muotoutui leirin ohjelman mukaan, hikisin urakka oli selvittää pyöräretken reitti ja sitten kahtena seuraavana päivänä saattaa ja ohjata ryhmät turvallisesti ko. reitti läpi. Tämän teimme yhdessä isä Mikon kanssa skoottereilla ja olipa todella hauska näky, kun isä Mikko pysäytti suuren rekan rantatiellä risteyksessä, jotta lapset pääsivät turvallisesti tien yli. Rekka oli ainakin 5 m korkea, tuli vauhdilla ja pysähtyi keskellä tietä seisovan isä Mikon viereen n. puolen metrin päähän. Mutta onneksi pysähtyi ! (Vaikka moni sitä etukäteen epäili nähtyään kreetalaisen liikennekulttuurin.)

Torstaina 8.6. Kreikassa vietettiin vanhan (juliaanisen) kalenterin mukaista Helatorstaita ja sain keskiviikon ja torstain välisenä yönä n. klo 1 yöllä puhelun KP (eli Korkeasti Pyhitetyltä) Kydonian ja Apokoronaksen metropoliitta Ireneokselta (nykyiselta Kreetan arkkipiispalta / lisäys 9.9.2006) ja "toiveen", että osallistuisimme aamulla liturgiaan Daratsoksessa Kristuksen taivaaseen menemisen kirkossa. Siellä sitten olimme, papit sekä minä ja Mikko Sidoroff, vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen ja molemmat pappimme, isä Mikko Kärki (Kuopiosta) ja isä Timo Mäkirinta (Rautalammilta) osallistuivat jumalanpalveluksen toimittamiseen. Olipa mukavaa kuulla liturgiassa kreikkalaisen puheen ja laulun seassa välillä suomeakin, muita paikalla olijoita (kreikkalaisia) se kovasti ihmetytti. Liturgian jälkeen söimme perinteisen, kuinkahan monen ruokalajin, kreetalaisen lounaan kirkon papin kotona yhdessä metropoliitan ja papiston kanssa.

Loppuviikko meni monenlaisten rutiiniasioiden hoitamisessa niin, ettei ollut aikaa edes siestaa viettää. Alkoi siis jo tuntua käpälissä ja uni tuli helposti illalla. Tosin iso osa illasta meni kriparin tyttöjen hotellia vartioidessa, sillä paikkakunnalle levisi pikaisesti tieto, että koko hotelli on täynnä nuoria ja nättejä, suomalaisia tyttöjä ja hotellin ympäristössä parveili kreikkalaisia poikia ja miehiä melkoisesti.

Kaikki sujui kuitenkin hyvin ja suomalaiset nuoret vahvistivat jälleen uskoani heihin. En ole vielä koskaan menettänyt uskoani suomalaisiin nuoriin ja tämäkin kripari todellakin sitä vain vahvisti. Koko 52 hengen nuorisojoukko käyttäytyi upeasti ja kurinalaisesti, mutta samalla nuorekkaan rennosti ja aidosti. Mitään ongelmia ei ilmennyt ja jokainen tunsi vastuunsa ja rajansa tällaisellakin leirillä.

Viimeisen kokonaisen päivän, lauantain 10.6. illalliselle saimme kunniavieraaksemme mertopoliitta Ireneoksen. Hän hurmasi käyttäytymisellään ja olemisellaan kaikki, niin nuoret kuin aikuiset. Ruokapöydässä hän jakoi meille kaikille aikuisille ruuan ja juoman, minkä jälkeen hän tyylikkäästi siirtyi lasten pöytiin keskustelemaan heidän kanssaan. Oli hienoa nähdä suomalaisen koululaitoksen tuloksia, kun lapset hyvällä englanninkielellä keskustelivat piispan kanssa. Tapahtuma jäi varmasti monelle lähtemättömänä muistona mieleen.

Piispan upeaa ihmisten huomioimista kuvasti vielä sekin, kun hän lähtiessään ja jokaiselle nuorelle erikseen ja henkilökohtaisesti siunausta antaessaan vielä muistutti monia niitä, joitten kanssa hän oli keskustellut erilaisista keskustelussa esille tulleista asioista. Hän myöskin vieraili ravintolan henkilökunnan luona keittiötä myöten ja kävi kiittämässä ja lyhyesti keskustelemassa heidänkin kanssaan.

Metropoliitta Ireneos on erittäin rakastettu ja pidetty piispa Kreetalla. Hän on saanut aikaan monia uudistuksia ja parannuksia ihmisten elämään ja oloihin kylissä ja kaupungeissa. Kuten joku totesikin, että mikäli asia olisi kreetalaisista kiinni, hänet olisi jo julistettu pyhäksi. Tällaisen ihmisen siis saimme kohdata ja hänen kanssaan keskustella, tunsinpa itseni taas jälleen kovin etuoikeutetuksi. Ja samalla tämäkin kohtaaminen ja koko leirillä oleminen ja kaikkien näiden muittenkin 60 ihmisen kohtaaminen ja heidän kanssaan eläminen antoi uusia eväitä elämän valtatiellä kulkemiselle ja tuleville päivillekin.

Hannu

Metropoliitta Ireneos ja papit siunaavat leivän

KP Kydonian ja Apokoronaksen metropoliitta Ireneos
(Nykyisin Kreetan arkkipiispa / lisäys 9.9.2006)

Platanias ja Välimeri yläkylästä nähtynä

Metropoliitta Ireneos illallisella kanssamme


| Matkapäiväkirjani etusivu | Sisällysluettelo | Seuraavalle sivulle |