Château de Bossey, 27.4.2000

Tunteiden ja asioiden sekamelskaaAika alkaa loppua Sveitsissä oleskelulta. Jäljellä on vielä kaksi kiihkeää ja kiireen täyttämää viikkoa. Takana noin kuukausi vieraita ja vierailuja. Lienee aika lähteä "etelänlomalle" tällaisen kiireen keskeltä. Niinhän tein neljä kuukautta sitten lähtiessäni Suomesta tänne.

Viime viikon vierailija oli kuitenkin kaivattu ja odotettu nuorempi poikani, joka pääsiäislomallaan pääsi luokseni kahden mikkeliläisen ystäväni kanssa. Sää suosi vierailua ja parhaimmillaan kesän lämpötila oli +28 astetta Ranskan Alpeilla Chamonixssa.

Jopa Midin huipulla oli mukava olla auringossa, vaikka lämpötila siellä oli -9 astetta pakkasen puolella. Midin maisematasanteen remontti oli saatu päätökseen ja pääsimme ihan ylös asti, korkeimmalle paikalle Euroopassa, minne siis voi mennä mekaanisesti (hissillä, ei lentämällä). Lähes neljään tuhanteen metriin. Ilma oli ohutta, tuulen voima arvaamaton, aurinko polttava ja maisemat huikaisevia. Vaikka kävin huipulla jo kolmatta kertaa, vaikutus oli edelleen voimakas sekä henkisesti että fyysisesti.

Myös Château de Chillon Montreuxssa vaikutti toisella kerralla. Itse asiassa paikan näki nyt paremmin ja toisella tavalla, kuin ensi kerralla. Muutama tunti hupeni nopeasti ihastellessa linnan huoneita, huonekaluja, aseita ja kaikkea vanhaa rakennuskulttuuria ja upeaa näytteille laittoa sekä taitavaa esittelyjärjestystä, jossa linna kierretään joka paikasta tarkasti ja yksityiskohtaisesti.

Itse ensi kertaa Chillonin linnassa käydessäni otin noin 20 digi- kuvaa. Poikani pani paremmaksi, kuvien määrä oli 168 ja useat niistä lisäksi erittäin onnistuneita. Isän onnea lisäsi oman pojan into ja valtava mielenkiinto linnan ja sen ihmisten historiaan sekä moniin rakennuksen ja esineiden yksityiskohtiin. Onneksi olin asiaan huolella valmistautunut ja saatoin tarjota ihan hyvän "suomenkielisen linnan esittelyn" pojalleni ja ystävilleni.

(Suomalainen) Pääsiäisaika meni nopeasti ohi ja pian oli edessä haikea ero. Vanhuus tuo mukanaan selvästi herkkyyden lisääntymistä ja ero tuntui tällä kertaa tosi vaikealta. Mutta onneksi näen pian molemmat poikani uudessa paikassa Kreikassa, jonne muuttoon pitää nyt alkaa valmistautua.

Kaikki mukaan otettavat tavarat pitäisi tässä vaiheessa mahtua kahteen matkalaukkuun, isompaan ja pienempään. Loput on jätettävä tänne. Mitä otan mukaani ja mitä jätän, siinäpä pulmaa kerrakseen. Työvälineeni kirjoitinta myöden vievät melkoisen osan tilasta ja vaatteiden lisäksi muuta ei paljoa mahdukaan, mutta onneksi Kreikassa pärjää shortseissa, jos tiukkaa tekee.

Luulen, että tämä nettisivu on lähes viimeinen Sveitsistä tehty sivu. Kreikassa elämiseni ja työskentelemiseni olosuhteista ja mahdollisuuksista minulla ei ole vielä mitään käsitystä ja pahimmillaan uusien sivujen toimittaminen hidastuu ja vaikeutuu. Mutta tarkoitus on joka tapauksessa tehdä sivuja sieltäkin ja laittaa nekin näkyville Internettiin niin nopeasti ja usein, kuin se on siellä vain mahdollista.

Niillekin "kreikkalaisille" sivuille pääset samalla tavalla, tästä samasta Internet-osoitteesta. Sisällysluettelosivulla näkyy otsikko ja muut sivutiedot kaikista sivuista ja lisäksi sivujen kuvien lukumäärät ja sieltä pääset sille sivulle, mille haluat.

Kiitän teitä kaikkia tässä vaiheessa melkoisen runsaasta mielenkiinnostanne sivujani kohtaan ja todella toivoisin, että palkkioksi ilmaisista lukemisista kävisit kirjoittamassa Sinäkin jotain kommenttejasi vieraskirjaani [<= sijaitsee vanhoilla Yahoo-sivuilla].

Keskiviikkona lähti poikani aamulla, iltapäivällä vietimme ruotsalaisen Blue Angelin Evan läksiäisiä ja kohta ovat edessä omani. Nopeasti on aika kulunut ja hauskaa sekä mielenkiintoista on ollut asua Sveitsissä. Kohta ovat edessä uudet haasteet, mutta sitä ennen on selvittävä aikaisemmin kokemattomasta kreikkalaisesta (siis ns. vanhan eli juliaanisen kalenterin mukaisesta) Pääsiäisestä täällä Sveitsissä (tällä viikolla), sisarestani joukkioineen (yhteensä neljä vierailijaa viimeisellä viikolla), siivoamisesta, pakkaamisesta ja miljoonasta muusta pikku järjestelystä, joita muuttamiseni niin täällä kuin Suomessakin aiheuttavat.

Edelleen voin tervehtiä teitä kaikkia ortodoksisella pääsisäistervehdyksellä:

Kristus nousi kuolleista ! Totisesti nousi !

Hannu

Midin gondolihissin ylätasanne

Ilja ja vanha ranskalainen viinikuljetusauto

Ikkunayksityiskohta Chillonin linnasta Montreaux'sta

Lasimaalaus Yvoiren keskiaikaisesta kirkosta Ranskassa


| Matkapäiväkirjani etusivu | Sisällysluettelo | Seuraavalle sivulle |