Château de Bossey, 19.3.2000

Vauhdikas viikko takanaEnsimmäinen suomalaisvierailu on takana. Hyvä ystäväni Juhani käväisi täällä viikon vierailulla. Alkujaan hänen piti tulla poikansa Mikan kanssa, mutta Mikan sairastuminen jätti hänet Suomeen.

On ollut mukava saada puhua koko viikon ajan pääasiassa suomea ja antaa jonkun muun hoitaa vieraalla kielellä puhuminen ja sehän Jussilta luontuu, sekä puhuminen että etenkin vierailla kielillä puhuminen.

Uusiin kohteisiin tarjoutui mahdollisuus tutustua niin Sveitsissä kuin Ranskassakin. Ranskasta löytyi mielenkiintoinen reitti Jura-vuoristossa St. Clauden piipuistaan kuuluisaan kaupunkiin pitkin jylhiä ja upeita serpentiiniteitä vuorenrinteillä. Tutuksi tuli viikon aikana myös olympiakaupungiksi haaveillut Sveitsin Sion. Sionilaiset olivat vaihtaneet "Olympialaiset Sionissa 2006"-tarransa vuosiluvun häviönsä jälkeen tyylikkäästi vuodeksi 2606.

Melko pieniä ovat nämä paikalliset olympiakaupungit tai sellaiseksi pyrkivät, joissa olen vieraillut (Chamonix, Albertville, jopa Lausanne). Onkin ihmetyttänyt, millä resursseilla ne aikanaan kisat ovat järjestäneet. Mutta etuna täällä tietysti on mm. nuo alppilajien ja monien muiden eksoottisten urheilulajien (kuten kelkkailujen) järjestämisen helppous mahtavissa vuoristomaisemissa.

Geneven turistikohteitakin tuli viikon aikana tutuksi jokunen, mielenkiintoisimpiin kuului varmaan vierailu Cernin tiloissa tutustumassa fyysikkojen "Mekkaan", hiukkaskiihdyttimiin ja moniin muihin tekniikan ihmeisiin. Cern on kuin kaupunki kaupungissa, jolla mm. on oma palokuntansa, liekö muuten ainoa CD-diplomaattikilvillä varustettu palokunta maailmassa. Suomalaisia talossa työskentelee noin 70 ja meilläkin oli ilo saada tutustua muutamaan heistä ja saimme suomalaisen esittelyn, joka toteutettiin kuitenkin englanniksi, koska mukanamme oli saksalainen "Blue Angel" Anna Katharina.

Paikallisista "kulttipaikoista" tuli tutuksi maailmankuulu ruokaravintola Cafe de Paris, nimestään huolimatta aito ja erikoinen sveitsiläinen ja etenkin geneveläinen ravintola, jossa talon ainutta ruokaa tilatessa sanotaan vain pihvin kypsyysaste. Pihvi on talon erikoisuus, tarkoin varjeltu resepti on salaisuus, jota on vaalittu jo vuosikymmeniä. Saman nimisiä ravintoloita samalla reseptillä tarjoiltavalla ruualla on nyt jo ilmestynyt muuallekin Eurooppaan, muistaakseni ainakin Prahaan.

Bosseyssakin on ollut vilkasta. Instituutin hallitus kokoontui viikon aikana ja piti talon väen virkeänä. Instituutissa on alkamassa valtaisa remontti, jossa koko linna ja majoitustilat uudenaikaistetaan ja kunnostetaan täysin. Tästä ja monesta muusta tulevaisuuden linjauksesta hallituksen jäsenet ympäri maailmaa keskustelivat viikon ajan täällä Bosseyssa. Mukana hallituksessa on myös yksi suomalainen jäsen luterilaisen kirkon kiintiöllä.

Sää on keväinen lähes kesäinen, parhaimmillaan lämpötila on ollut +20 asteen tietämillä. Aurinko paistaa lämpimästi pilvettömältä taivaalta, kukat kukkivat ja linnut pitävät konserttiaan. Tuolla aikaisemmalla sivulla olevan kukan ranskankielinen nimi on muuten "Primevére". Löytyyköhän sille suomalaista nimeä ? Varmaankin joku varhaisesikko, kuten Harri Päämajasta arveli. Muitakin villejä kukkia kukkii jo runsaasti, vuokkoja, orvokkeja ja monta muuta, joita en valitettavasti tunne. Puihin on jo ilmestynyt silmuja tai jopa pieniä lehtiä, pensaissa lehdet jo ovat ja osa kukkii kauniina keltaisina tai punaisina pusikkoina.

Mielenkiintoista havaita, että samaan aikaan kun meillä on täällä täysi kevät ja lämmintä, Suomessa on metritolkulla lunta ja kylmää. Uskomatonta, miten paljon reilut 2000 km vaikuttaa säätilaan. Mutta sama vaikutus sillä onneksi on ollut myös mielen säätilaan ja patterit ovat saaneet valosta runsaasti voimaa ja latausta lisää tulevien vuosien ja ponnistuksien tarpeisiin.

Terveisin

Hannu


Juhani ja Anna Katharina Cernin pihalla


Mont Blancin huippuja


Maisemia Sionista


Maisemia St.Claudeen vievältä tieltä| Matkapäiväkirjani etusivu | Sisällysluettelo | Seuraavalle sivulle |