Château de Bossey, 7.3.2000

Taitaa tulla kesäKovin on sää tuntunut keväiseltä tai ajoittain jopa kesäiseltä. Viikko sitten sunnuntaina lienee ollut kevään lämpimin päivä, kun vuoristossakin oli lähes parikymmentä astetta lämmintä. Aurinko paistoi ja lumet suli vuorilla ihan silmissä.

Nyt on ollut taas kaunis viikonloppu, aurinkoinen, mutta ei yhtä lämmin. Ehkä jotain noin +10 astetta. Koko viikoksi on luvassa samanlaista säätä. Mukavaa ! Ensimmäiset vieraatkin saapuvat viikonlopulla ja toivottavasti kaunista säätä riittää heillekin.

Sunnuntaina tein taas tutustumismatkan ympäristöön. Ajoin eri reittiä Jura-vuorten yli Ranskaan ja siellä ajelin leppoisassa maalaismaisemassa vuoriston kylkeä tutustuen mm. upeaan Jouxin linnaan (Château de Joux) paikkakunnalla nimeltään La Cluse-et-Mijoux.

Matka suuntautui Ranskasta sitten pohjois-Sveitsiin, saksankieliselle alueelle. Oli ensin outoa ja erikoista havaita yhtäkkiä, että minähän ymmärrän kaikki liikennetiedotteet, kyltit ja mainokset, ennen kuin tajusin, nehän eivät ole ranskaksi vaan saksaksi. Tämä kielipolitiikka on mielenkiintoinen lisä elämää täällä Sveitsissä. Kielialueen raja muuttuu kuin veitsellä leikaten, melkein tietystä kilometritolpasta tienvarressa. Saksahan on pääkieli täällä, mutta ranskasta pidetään sen kielialueella kiinni vähän suomenruotsalaiseen tapaan. Onhan täällä sitten vielä kaksi pienempää virallista kieltä: italia ja retoromania. Niitä on näkynyt tähän asti pääasiassa vain paikallisissa seteleissä.

Matkani kiersi toisen Sveitsin suuren järven, Neuchatelin ympäri. Yllättävän paljon täällä kuitenkin on vettä eli järviä, vaikka maa onkin niin vuoristoinen muutoin. Ja kaikki pienetkin järvet (tai tähän aikaan vielä rannat) olivat täynnä purjeveneitä.

Sunnuntai-iltapäivällä oli sitten mahtava ruuhka teillä. Kaikki pääkaupungin Bernin asukkaat olivat varmaan liikkeellä (päätellen autojen BE-kirjaintunnuksesta) ja kaikki halusivat käyttää samoja pikkuteitä kotiinkin mennessä. Katsoinkin viisaimmaksi palata moottoritietä, jossa ei sitten ollut minkäänlaista ruuhkaa. Kummallista !

Täällä Sveitsissä täytyy ostaa ns. vinjetti, mikäli ajaa moottoriteille. Hinta on 40 CHF eli noin 150 FIM. Ranskassa on erikoisempi systeemi, siellä moottoriteillä kerätään tietullia ja jatkuvasti saa olla heittämässä 10 FFR (eli noin 9 FIM) tai 20 FFR kummallisiin kolikkokoreihin. Parempi tuo Sveitsin järjestelmä joka tapauksessa, vaikka rikkaat sveitsiläiset silti mieluummin jonottavat tuntikausia pikkuteiden jonossa kuin ostavat vinjetin.

Muutakin kesän tuntua on ilmassa. Söin viime viikolla kevään ensimmäiset mansikat ja vadelmat. Täytyy sanoa, että omituiselta tuntui syödä tuoreita (ei siis pakastettuja) mansikoita ja vadelmia helmi-maaliskussa. Makuakin mansikoissa oli, vaikkeivät ihan suomalaisia voitakaan muussa kuin koossa. Taitavat olla niitä ns. EU-direktiivin määrittelemän kokoisia (vaikkei EU- maassa ollakaan), mihin direktiiviin eivät muuten meinanneet suomalaiset pienet, mutta maukkaat marjat millään kelvata. Taidettiin tarvita ihan oma erillissääntö marjoillemme.

Bosseyssa on taas ollut ihmisiä eripuolilta maailmaa. Armenian (ortodoksinen) patriarkka poistui joukkoineen ja tilalle tuli ihmisiä pohtimaan taas ortodoksista teologiaa. Hieman vilkkaampaa sakkia (siis ainakin nuo ortodoksit ! Haa !) kuin edellinen ryhmä, mutta ei lähelläkään IDHA-porukan fiilistä olla. Onneksi !

Koettakaa kestää lumituiskujenne ja pakkasten keskellä. Käyn aina silloin tällöin vuoristossa katsomassa (ettei pääse unohtumaan), millaista se olikaan se lumi !

Terveisin

Hannu

Château de Joux

Château de Prangins


.
| Matkapäiväkirjani etusivu | Sisällysluettelo | Seuraavalle sivulle |