Château de Bossey, 3.3.2000

¨WHO, ihminen polkuni varreltaTällä sivulla mainittu henkilö halusi oman nimensä poistettavaksi sivuiltani. Ilman muuta suostuin siihen, vaikken sitä oikein ymmärtänyt, miksi. Nyt nimi on poistettu ja puhun vain nimikirjaimista, joiden taakse verhoutuu "salaperäinen" afrikkalainen, josta saat itse otta tarkemman selvyyden tekstistäni.


Edellisillä sivuilla mainituista IDHA-ihmisistä yksi jäi kurssin jälkeen tänne Bosseyhin, lepäämään tiukan kurssin jälkeen ja keräämään voimia pitkää matkaa varten. Hän on amerikkalaistunut afrikkalainen tai ehkä on parempi sanoa Amerikassa asuva afrikkalainen, WHO. Etunimi W tarkoittaa "sateesta syntynyt".

Äidinkielenään swahilia puhuva, mutta myös sujuvaa englantia käyttävä WHO on todella mielenkiintoinen ihminen, syvällinen ja aivan selvästi muusta joukosta myönteisesti poikkeava henkilö (ainakin silloin tuntui siltä). Hän on syntynyt Keniassa lähellä Ugandan rajaa. Koulunsa hän on käynyt Afrikassa sekä islamilaisessa että katolisessa koulussa. Itse hän on vakaumukseltaan harras kveekari. Täältä Sveitsistä hän on lähdössä tänään perjantaina 3.3. Afrikkaan, jossa hän tapaa vaimonsa ja jossa aikoo viettää nyt noin kuukauden tai hieman pidemmän ajan. (Kveekareista löydät lisätietoa osoitteesta: http://www.saunalahti.fi/~nl02067/kveekarit/tie.html)

WHOn koulunkäynti eriuskoisena muistutti paljon omaa kouluaikaani sodan jälkeisessä Suomessa, jolloin jokainen suomalainenkin ortodoksi oli ilman muuta ryssä. Liekö siinä syy sielujemme sympatiaan, ymmärsimme toisiamme todella hyvin monessa muussakin asiassa.

WHO on korkeasti oppinut mies. Hän on suorittanut suomalaista alempaa kandidaattitutkintoa vastaavan B.A.-tutkinnon amerikkalaisessa yliopistossa, ylemmän kandidaattitutkinnon eli M.A.-tutkinnon toisessa amerikkalaisessa yliopistossa ja tohtorin tutkinnon eli Ph.D.-tutkinnon samassa amerikkalaisessa yliopistoista. Ja nyt hänellä on sitten suoritettu tämä kansainvälinen idha-tutkinto.

Nykyään hän toimii professorina yliopistossa, jossa hän opettaa eri aineita.

Siinä ei huomannut ajan kulkua, kun kävimme läpi historiaa ja maantiedettä, kansantiedettä ja vaikka mitä. Minulle selvisi, että moni afrikkalainen kansa on todella monimutkainen käsite. Jokainen henkilö kuuluu tietysti perheeseen (WHOn perheen nimi näkyy sukunimessä: ja se tulee aina isältä); perhe kuuluu klaaniin; jokainen klaani kuuluu etniseen alaryhmään (alaheimoon), joita on satoja liekö tuhansia; ja vielä, jokainen alaryhmä kuuluu yhteen 41:stä etnisestä ryhmästä (heimosta). He eivät enää mielellään käytä sanaa heimo, vaan puhuvat mieluummin etnisistä ryhmistä.

Meinasin mennä sekaisin noissa ryhmissä, mutta piirros selvitti asian pian. Joka tapauksessa ymmärrän paremmin monia asioita nyt, kun tiedän tuon monimutkaisen heimo- ja klaanijärjestelmän, joka siellä vallitsee. Kun samalla muistetaan, että WHOn asuinmaassa on lukuisia voimakkaita uskontoryhmittymiä, asia saa vielä omat erikoispiirteenä. Muslimit, katoliset ja kveekarit lienevät suuria ryhmiä, mutta löytyy sieltä muitakin uskontokuntia, niin ortodokseja kuin protestanttejakin.

Eräs mielenkiintoinen erikoisuus löytyi myös WHOn perheen kohdalta. Afrikassa on vielä paikoitellen polygamiaa ja niinpä myös WHOn isällä on kaksi vaimoa. Paikallinen sanonta kuuluu: mies, jolla on vain yksi vaimo, on kuin mies, jolla on vain yksi silmä. Jaa, mitähän meikäläinen nyt tuohon oikein sanoisikaan. Jääköön kommenttini nyt kuitenkin netin ulkopuolelle.

Kun kurssilaisiin syvemmän tutustumisen yhteydessä tuli vierailukutsuja niin Euroopan valtioihin kuin myös Egyptiin tai Georgiaan (entiseen Gruusiaan), niin nyt tuli tiukka kutsu tulla joko Afriukkaan tai Asiaan. Saapa nähdä, onko siihen koskaan mahdollisuutta !

Samaan aikaan täällä alkoi taas toinen kansainvälinen kokous, WCC:n eli Kirkkojen Maailmanneuvoston jonkun työryhmän kokous, jossa ihmisiä on taas eri puolilta maailmaa, mm. Bulgariasta, Tsekistä jne. Aivan erilainen tilaisuus kuin tämä idha-kurssi. Vakavahenkisiä kirkonmiehiä, arkkipiispa, piispa jne. Osa varsin eksoottisessa asussa, tällaisia ovat mm. koptit.

Me olemme WHOn ja Blue Angelsien ruotsalaisen Evan, saksalaisen Katharinan ja tanskalaisen Henriettan kanssa yrittäneet pitää yllä hieman iloisempaa ilmettä ja tyyliä, jottei paikka ihan raamatulliselta rupeaisi tuntumaan.

Muuten ! Yhtään korttia ei ole tullut, joten en paljasta vieläkään jollain edellisellä sivulla olleen kysymyksen vastausta kuuluisista henkilöistä hautausmaalla. Katsotaan nyt jatkoa !

Terveisin

Hannu

WHO

WHO ja Hannu

WHO ja Blue Angelit Eva ja Katharina

Hannu enkeleineen kirjastossa| Matkapäiväkirjani etusivu | Sisällysluettelo | Seuraavalle sivulle |