Château de Bossey, 17.2.2000

Céligny
Kun nuo viime jutut näillä kotisivuillani ovat olleet jos jonkinlaista filosofointia tai muuta varsinaisesta matkaraportista melko lailla muihin pohdintoihin irtaantuneita aiheita, lienee paikallaan palata aiheeseen. Kaikkea se flunssa teettääkin !

Vuorista ja maisemista lienen kertonut jo kyllästymiseen asti ja kuviakin on sivuille ilmestynyt aiheesta riittämiin. Jääköön siis sekin aihe, vaikka itse en ole noihin fantastisiin vuorimaisemiin ollenkaan kyllästynyt. Sääkin on tainnut tulla kerrottua moneen kertaan ja linnakin on tullut esiteltyä riittävästi.


Jospa kertoisin kylästä, jonka lähellä asun, Célignysta. En siis virallisesti asu tuon kylän alueella, vaikka se postiosoite onkin. Céligny jakaantuu kahteen alueeseen, pääkuntaan ja siitä erotettuun erilliseen pienempään alueeseen, jonka väliin jäävässä osassa on Château de Bossey ja Petit-Bossey. Itse asiassa ne kuuluvat eri kuntaan ja eri kanttooniinkin. Mutta mennään näihin kohteisiin joskus myöhemmin virtuaalimatkalle.

Célignyn kylä on pieni, idyllinen ilmeisesti tähänastisen näkemäni perusteella melko tyypillinen sveitsiläinen pikkukylä. Asukkaita kylässä on yhden kiinni saadun "aboriginaalin" mukaan 700 ja tieto Internetistä vahvisti asian, alle 700. Tuntui kovin pieneltä, kun vertaa Suomeen. Pinta-alaltaan kylä tai kai pitää tässä tapauksessa sanoa Célignyn kunta on todella pieni, kaiketi tässäkin tyypillinen sveitsiläinen kunta. Kylä kuuluu Geneven kanttooniin (vastaa ehkä meillä lääniä), joka on siis tässä Vaudin kanttoonin naapurina.

Lähin suurempi kaupunki on 9 km pohjoisempana sijaitseva Nyon, vanha roomalainen kaupunki. Geneveen on noin 20 km (etelään) ja Lausanneen noin 40 km (pohjoiseen). Céligny sijaitseen Geneve-lärven (täällä sen nimi on Lac Leman) ja Ranskan rajan välissä, Ranskaan on noin 3 km ja siellä olevaan suurempaan kaupunkiin Divonneen noin 5 km ja järven rantaan lienee matkaa noin 2-3 km.

Kuten tuolla aikaisemmin châteaun historiikin kohdalla mainitsin, viini on liittynyt kylään kautta aikojen oleellisena osana. Edelleenkin kylällä tuotetaan omaa viiniä mm. H. Shützin ja R. Moserin toimesta. Harmi vain, ettei näitä sveitsiläisiä viinejä tuoda Suomeen ja minulle on vaikea kuvailla tällaisena nomadina, ja vielä senkin suhteen hedonistina, paikallista viiniä oikeilla termeillä. Sveitsissä kaiken kaikkiaan on minusta ainakin yllättävän laaja viinituotanto (ainakin täällä Geneven ympäristössä), mutta kuulemma suurimmaksi osaksi viini menee vain maan omaan käyttöön ja vienti on todella vähäistä.

Kylällä on oma kapakka ja samassa yhteydessä majatalo (Auberge de Céligny), mutta myös hieman tasokkaampi paikka ja hotellikin (Hotel de Soleil) löytyy tältä pieneltä kylältä. Tämä onkin ollut mielenkiintoinen erikoisuus vaikka suomalaisiin kyliin verrattuna, että lähes joka kylästä kuin kylästä löytyy hotelli tai vastaava majoitusliike. Se tuntui aluksi oudolta ja edelleenkään en tiedä, mistä näihin hotelleihin asukkaat sitten oikeastaan tulevat.

Varsinaiset ostoskeskukset sijaitsevat lähistöllä toisessa kylässä ja toinen Ranskan puolella Divonnessa. Itse kylässä ei ole paljoakaan liikkeitä, kauppoja. Pari silloin tällöin auki olevaa erikoisliikettä ja esim. pienkonekorjaamo löytyy kuin myös fysioterapeutti ja tietysti pankki, oma rautatieasema ja posti. Olenkin ollut viime aikoina melkoinen postin suurkuluttaja molempiin suuntiin ja postivirkailija oli tarkka virkamies, kun kerran laitoin kuoreen kaksi paperia ja kirjeen paino nousi yli rajan, hän tyylikkäästi palautti kirjeen minulle ilmoituksella: 0,70 frangia lisää, "sil vu plee".

Tekisi mieli kokeilla postimestaria ja samalla testata kylän kokoa. Kun olet lukenut tämän juttuni, otapa postikortti (kirjekin käy) ja laita siihen nimeni ja osoitteeksi pelkästään: CÉLIGNY, Sveitsi. Tietenkin on hyvä, että Suomen postin vuoksi kortissa on riittävä postimerkki ja asiaakin, siispä laita tekstiosaan vaikka mielipiteitäsi kotisivuistani. Katsotaan, montako korttia tulee perille. Veikkaan, että kaikki ja kerron asiasta myöhemmin, jos postia tulee.

Kirkko ja hautausmaakin (tai itse asiassa kaksikin) täällä on ja vanhalla hautausmaalla on kuuluisia henkilöitä, siis haudattuina. Yksi heistä oli kuulemma ajanut joskus autollaan kylän läpi ja ihastunut ikihyviksi paikkakuntaan. Seurauksena oli, että hän hankki täältä talon, jossa Sally-vaimonsa (monesko vaimo lie) tai jonkun muun kanssa vietti aikaansa täällä lähinnä lomilla ryypiskellen. Ja kun tämä henkilö kuoli, hänet omasta pyynnöstään haudattiin tänne kylän vanhaan hautausmaahan.

Ko. henkilön alkoholin väärinkäytön ja kai jonkin asteisen paikallisen puritaanisuuden vuoksi jotkin paikalliset asukkaat ovat toivoneet ko. henkilön suvun lahjoittavan talon AA-liikkeelle ikään kuin sovituksena tehdyistä "synneistä".

Kukahan mahtaa olla tuo kuuluisa amerikkalaisten filmien ja spektaakkelien jykevä Aleksander the Great, josta en ole varma, pelkäsikö edes Virginia Woolfia, ja joka nyt melko vaatimattomassa haudassaan lepää pienen joen törmällä olevalla hautausmaalla ilmeisen unohdettuna ?

Joku tiesi kertoa toisen kuuluisuuden olleen hänen kaverinsa, kirjailija ja muuten minun yksi suosikkikirjailijan vielä kaiken lisäksi. Luin aikoinaan mielelläni hänen teoksiaan, joista on tehty lukuisia elokuviakin. Nekin ovat hyviä. Yhdessä sellaisessa, kotkaan tavalla tai toisella liittyvässä teoksessa tuo ensiksi mainittu esittää majuri John Smithiä.

Tämä kirjailija, skotti muuten, oli syntynyt 1922, kun taas näyttelijä syntyi Walesissa 1925 nimellä R.W.Jenkins Jr, minkä nimen hän sitten jätti ja on siis tunnettu toisella nimellä. Kuolinvuodetkin sattuivat merkillisen lähekkäin: skotti kuoli 1987 Münchenissä ja walesilainen jo 1984 Genevessä. Yhtenä vihjeenä voisi kai vielä sanoa Odysseys-nimisen laivan liittyvän tuohon kuuluisaan agentti- ja sotakirjailijaan.

Kirjailijan haudalla oli kukkia ja hauta oli hoidetun näköinen, päinvastoin kuin näyttelijän hauta. Kiveen oli laitettu teksti: "Come, my friends, it is not too late to seek a newer world."

Koetapa arvata tai tietää, keitä nuo henkilöt olivat ja laita nimet korttiin mukaan. Kerron kyllä sitten myöhemmin kaikille, keitä he ovat.


Kovin ovat kummallisia nuo elämän tiet meillä kaikilla. Mikähän muuten minutkin loppujen lopuksi tänne Célignyyn toi ? To seek a newer world ! Vai ?

Terveisin

Hannu


Célignyn alue kartalla

Célignyn keskustaa päätien varrelta| Matkapäiväkirjani etusivu | Sisällysluettelo | Seuraavalle sivulle |