Château de Bossey, 24.1.2000

Säät vaihtelevat

Lauantai oli sopivan harmaa päivä pienelle ympäristöretkelle. Ajelin autolla Nyonin suuntaan noin 20 km ylös vuorille, josta löytyi ehkä kotiani lähin hiihtokeskus pienestä kylästä nimeltä St. Cergue.

Kylä (vai pitäisiköhän noita nimittää kaupungeiksi) sijaitsi noin reilun 1000 metrin korkeudella ja hiihtopaikkojen huiput olivat keskimäärin 1200-1400 metrin välillä, korkein taisi olla La Dole 1678 metriä. Lunta oli kohtuullisesti ja lisää rupesi satamaan siellä ollessani. Laskettelijoita ei vielä ollut paljoa, nyt ei vielä ole paras sesonki, high season.(mitä lie ranskaksi, olisikohan haut saison). Rinteet ainakin kylän lähistöllä olivat suomalaista tasoa eli eivät kovin pelottavan oloisia.

Kiitin Anun ja Jukan neuvoa laittaa autoon kitkarenkaat (talvirenkaat ilman nastoja, sillä täällä ei saa olla nastarenkaita), koska alastulo St. Cerguesta olisi muutoin ollut kyllä mielenkiintoinen, sellaisia serpentiinejä siellä kuitenkin teissä oli.

Lumisade jatkui alempanakin Geneve-järven rannoilla ja pian oli maa valkoisena lumesta kaikkialla. Yllättävän nopeita ovat täällä nuo säätilan vaihtelut. Pidin parempana jäädä kotiin, kuin lähteä tien päälle seikkailemaan. Varsinkin, jos kaikilla ei ole autoissaan alla talvirenkaita !

Iltapäivälle jäi sopivasti aikaa kotitöille. Pyykkiä oli kertynyt tänä aikana kohtuullisesti, joten eikun kokeilemaan, a) toimiiko uuden kotini pesukone ja b) ostiko Petja kaupasta oikeanlaista pesuainetta.

Pesukoneen ohjeistus oli ranskan lisäksi saksaksi, onneksi, ja homma sujui mainiosti. Olen usein ihmetellyt, kun Sveitsissä tietääkseni on neljä virallista kieltä (suuruusjärjestyksessä: saksa, ranska, italia ja retoromania), miksi täältä ranskankieliseltä alueelta (siis Sveitsissä) ei löydy enempää saksan kieltä erilaisista kohteista. Sen ymmärrän, ettei Ranskasta löydy mitään muuta kieltä, mutta että Sveitsissäkin ! Mutta kielestä huolimatta pyykistä tuli puhdasta.


Sunnuntai-aamu oli yllätys: koko maa valkoisenaan lumesta, jota oli satanut noin 10 cm. Eilinen kevät oli yhdessä yössä muuttunut talveksi. Maisema muuttui valkoisen kirkkaaksi ja ei tietoakaan harmaasta, kuolleesta luonnosta. Jos ei olisi ollut pilvinen päivä, maisema olisi ollut vielä hienompi.

Päivän ja illan aikana satoi vielä lisää, taitaa tulla talvi tänne Sveitsiin !

Kun sää sotki suunnitelmat vierailla Genevessä, jäi aikaa vaikka mille. Kaksi koneellista pyykkiä ja monta tuntia kirjoitustöitä, vihdoinkin. Nyt tuntui siltä, että toinenkin panta pään ympäriltä rupeaa hellittämään ja osaan nauttia kirjoittamisesta oikein tosissani. Tekstiä valmistui sivutolkulla, se on sitten eriasia, mihin tarkoitukseen ja minkälaista.

Ikään kuin olisin aavistanut tämän ja ostin eilen Ranskasta, Divonnesta ihanan tortun (Tarte aux Pommes), jolla juhlistin kaksiviikkoista taivallustani käkikellojen maassa ja vähän muutakin.

Muutoinkin sveitsiläistyneen poikamiehen ruokavalioon tuli uusi paikallinen ruokalaji (itse tehtynä tietysti): Omelette au Saucisse de Strasbourg eli nakkimunakas.


Terveisin

Hannu
 


Talvi täälläkin
| Matkapäiväkirjani etusivu | Sisällysluettelo | Seuraavalle sivulle |